Święto Sójki Glinieckiej – fotorelacja sekcji fotograficznej GOK

Sójka to najbardziej charakterystyczna potrawa regionu kołbielskiego. Przygotowywano ją w okresie postnym jako danie bezmięsne. Duży pieróg musiał koniecznie składać się z kapusty, kaszy jaglanej i oleju lnianego. Niektóre gospodynie dodawały także suszone grzyby.  Sójka Gliniecka doczekała się swojego corocznego święta. W tym roku impreza odbyła się w ramach projektu Powiat Otwocki Stolica Kultury Mazowsza 2016 i została zorganizowana przez Stowarzyszenie Miłośników Tradycji i Kultury Ludowej „Wawrzynioki” oraz Gminny Ośrodek Kultury w Wiązownie. Na Święcie Sójki Glinieckiej nie zabrakło uczestników sekcji fotograficznej GOK, prowadzonej przez Krystiana Herncisza. Zapraszamy do obejrzenia efektów ich pracy :)

Zdjęcia: Robert Koziarski

Zdjęcia: Łukasz Dukszto

punkt

film: Hernciszfilm/GOK Wiązowna